Linux cluster - linux rendszergazda

Linux cluster szolgáltatás, linux magas rendelkezésre állás, cluster rendszerek.


Linux cluster rendszergazda - IT szolgáltatások

itmax.hu linux cluster szolgáltatás. Cégünk több éves tapasztalattal vállalja kis- és közepes vállakozási IT rendszereinek az üzemeltetését. Főként Linux alapú rendszerek, Linux szerverek üzemeltetését, a rajtuk futó alkalmazás magas rendelkezésre állással történő biztosítását.

A Neunet Bt. több UNIX és Linux alapú magas rendelkezésre állású rendszer építését, tervezését és üzemeltetését végezte már el. A különböző operációs rendszer váltózatokon, a Linux rendszer által biztosított, elérhető cluster megoldás alkalmazásával.

Több magas rendelkezésre állási megoldás létezik, több szinten lehet a magas rendelkezésre állást biztosítani (a felsorolás nem teljes, főként az általunk már használt megoldásra alapozott a lista):

  • Operációs rendszer - linux cluster megoldások (hacmp, heartbeat, linux ha)
  • Filesystem szinten - storage, diszk replikációs megoldások (disk clone, drdb, gfs, nfs )
  • Alkalmazás szinten - alkalmazás szintű megoldások (Oracle RAC, Load Balancer, MySQL replikáció)

A felsorolt megoldásokkal, akár több együttes alkalmazásával jól ki lehet egészíteni a virtuális rendszereink, vagy a fizikai rendszereink rendelkezére állását, ezzel egy magasabb, elfogadható szinten biztosítani linux rendszereink folyamatos, jó minőségű elérhetőségét. A Linux rendszergazda feladata lehet egy ilyen jól működő, stabil linux cluster tervezése, kivitelése, üzemeltetése.

A linux cluster megoldások, hogy valóban biztosítsuk a helyes működésük, ezáltal a magas rendelkezésre állást, általában elég idő- és pénzigényes, érzékeny pontja a rendszerünknek, nagy körültekintést, odafigyelést igényel. A linux cluster működését is folyamatosan ellenőriznie, felügyelnie kell egy linux rendszergazdának, mert az operációs rendszer kisebb változtatásai is hatással lehetnek a cluster működésére. Mindig a legjobb cluster megoldást kell kiválasztanunk az adott rendszerhez, alkalmazás környezethez, hogy a clusterünk működése valóban a elérendő célünk támogassa: a magas rendszelkezésre állást.

A Neunet Bt. több UNIX és Linux alapú magas rendelkezésre állású rendszer építését, tervezését és üzemeltetését végezte már el. A különböző operációs rendszer váltózatokon, a Linux rendszer által biztosított, elérhető cluster megoldás alkalmazásával.

Ízelítő a Unix és linux cluster szolgáltatásunkból.

RHEL 4-5 heartbeat cluster

RHEL Linux op. esetén linux ha megoldást választva egy egyszerű alkalmazás failover cluster megoldás (apache tomcat platform). Valamint a Red Hat felkonfigurálása Oracle RAC kiszolgálásához.

SLES 11 heartbeat 2 cluster

SLES 11 op. esetén heartbeat 2 cluster megoldások. Készítettünk drdb - heartbeat - pacemaker alapú clustert, MySQL (master-slave) replikációs - heartbeat - pacemaker cluster rendszert, de természetesen alap heartbeat 2 failover clustert is. Szinten használtunk SLES operációs rendszert Oracle AC kiszolgálásra.

Készült Load Balancer, tehát terhelés megosztásos cluster változat is.

Debian heartbeat cluster

Debian lenny-től kezdve, heartbeat2 - pacemaker alapú cluster rendszert, drbd és egyszerű failover cluster kiszolgálására.

AIX 5 - HACMP cluster

AIX, az IBM UNIX operációs rendszereinél Oracle és alkalmazás szerverekhez készítettünk és üzemeltettünk HACMP clustert. Később az Oracle RAC bevezetésével a clustered adatbázis szerver kiváltásra került.


Egyéb rendszergazdai szolgáltatásaink

Linux szerver üzemeltetés