Debian linux rendszergazda szolgáltatás

Linux rendszergazda szolgáltatás, Miskolc, Gödöllő, Veresegyház, Budapest, de távmunkában az ország egyéb pontjain is.


IT Max - Debian Linux rendszergazda szolgáltatás

itmax.hu linux rendszergazda szolgáltatás. Cégünk több éves tapasztalattal vállalja kis- és közepes vállakozási IT rendszereinek az üzemeltetését. Főként Linux alapú rendszerek, Linux szerverek üzemeltetését, a rajtuk futó alkalmazás biztosítását.

Mi a Debian, a Debian linux története

A Debian egy Nyílt forrású Linux operációs rendszer, amelyet 1993 augusztusában Ian Murdock kezdett el készíteni. A kezdeményezésének az alapja az elhatározás volt, hogy a Linux és GNU segítségével egy nyílt, szabad operációs rendszert készítsen. A Debian linux csak egy a Linus Torvalds nevével fémjelzett Linux operációs rendszer változatoknak. A Debian egy gondosan és lelkiismeretesen összeállított Linux változat, a szabad szoftverért kiálló kezdeményezők célja, hogy egy fenntartható minőséget és támogatást nyújtson a Debianhoz. A kezdeti kis csoportból mára egy jól szervezett közösségé nőtte ki magát a Debian fejlesztői és felhasználó gárda.

Mi a linux, milyen a Debian Linux?

A Linux egy szinte bármilyen hardveren elfutó operációs rendszer. Nagyon fontos megemlíteni, hogy szinte a legrégibb pckre, szerverekre is megvan az operációs rendszer támogatottsága és csak a feladattól függően igényel nagyobb erőforrást. Egy kis személyi számítógéptől kezdve a nagyobb számítógép architektúrákat is támogatja. Természetesen van néhány cég, akik nem adnak ki nyílt forrású drivert a hardver eszközeikhez, ekkor előfordulhat, hogy nem tudja a Debian az adott berendezés összes funkcióját megfelően támogatni. Természetesen az ilyen problémák elkerülésére a Debian operációs rendszer mellett elkötelezett felhasználók olyan eszközt vásárolnak, aminek tökéletes a hardver kompatibilitása a rendszeréhez. A Debian ezen felül elkötelezett, hogy bár maga a Debian Linux egy szabad szoftver, de amennyiben valaki nem szabad szoftvert szeretne használni, erre is lehetősége legyen. Folyamatosan bővíti azon nem szabad szoftvereket támogató csomagjainak a listáját, ami az ilyen esetre készültek.

A Debian linux felkészültsége

A Linux alapja, így a Debian rendszeré is a Linux kernel (az operációs rendszer magja). Az alap operációs rendszer grafikus támogatás nélkül 600MB-on is rendben elfut, a grafikus csomagokkal együtt már 2GB diszk szelet elegendő a rendszer konfortos futtatásához. A széleskörű és rugalmas támogatottsága eredményeként, számtalan formában, pl. meglévő operációs rendszer mellé, vagy viruális gépként operációs rendszeren belül is telepíthető, kipróbálható. A debian linux nagyjából 37500 szabad szoftver csomagjából választhatunk, ha testre kívájuk szabni az operációs rendszert az igényeinknek megfelelően.

Ki használ debiant és milyen célra?

A Debian Linux egy ingyenesen hozzáférhető, letölthető operációs rendszer, amely a stabilitásával és alapvető biztonsági felkészültségével vívta ki az első figyelmet.

Milyen célre használható a debian

Általában kiszolgáló szerverek operációs rendszerének alkalmazzák a debiant, de természetesen desktop operációs rendszerként is jól használható. Az Itmax például Ubuntu és Debian operációs rendszert használ laptopon és desktop pcn is.

A bejegyzés alapja a: http://www.debian.org/intro/about oldal.

A debian linux rendszergazdai szolgáltatásunkról

Az ITmax a Neunet Bt-n keresztül több ügyfél részére is üzemeltet debian linuxot. Vannak régi rendszereink Debian Lenny (debian 5.0), Debian Squeeze (debian 6.0) és a jelenleg legfrissebb Debian Wheezy (7.0) tapasztalatunk is. Sokat segít a tapasztalatunk növelésében, szélesítésében, hogy laptopon is dektopon is szinte csak Debian Linuxot használunk. Debian Linux rendszergazdaként a szolgáltatásunk része az operációs rendszerek stabilitásának, a hardver optimalis működésének biztosítása. A rendszergazdai szolgáltatásunkra, így az ún. rendelkezésre állás biztosítására, a szerver elhelyezés, a hardver kialakítás, és az ügyfeleink igénye alapján több garanciát tudunk vállalni, nem ritka a havi szinten vállalt/elvárt 98-99%-os rendelkezésre állás. A megfelelő stabil operációs rendszer választással biztosítani lehet, hogy tartató legyen a rendszergazdai szolgátatásban foglalt rendelkezésre állás. A Debian egy olyan jó választás az ilyen esetekre, ami miatt a feladat jellegétől függően, szinte mindig a Debiant javasoljuk a szerver operációs rendszerének.

Debian GNU/Linux 1.1 ("buzz")
Debian Buzz - Toy Story Buzz

1996. június 17 - ~ 1996

Debian GNU/Linux 1.2 ("rex")
Debian Rex - Toy Story Rex

1996. december 12 - ~ 1997

Debian GNU/Linux 1.3 ("bo")
Debian Bo - Toy Story Bo

1997. június 5 - ~ 1998

Debian GNU/Linux 2.0 ("hamm")
Debian Hamm - Toy Story Hamm

1998. július 24 - ~ 1999

Debian GNU/Linux 2.1 ("slink")
Debian Slink - Toy Story Slink

1999. március 9 - ~ 2000. december

Debian GNU/Linux 2.2 ("potato")
Debian Potato - Toy Story Potato

2000. augusztus 14 - 2003. június 30

Debian GNU/Linux 3.0 ("woody")
Debian Woody - Toy Story Woody

2002. július 19 - 2006. június

Debian GNU/Linux 3.1 ("sarge")
Debian Sarge - Toy Story Sarge

2005. június 6 - 2008. március

Debian GNU/Linux 4.0 ("etch")
Debian Etch - Toy Story Etch

2007. április 8 - 2010. május 22

Debian GNU/Linux 5.0 ("lenny")
Debian Lenny - Toy Story Lenny

2009. február 14 - 2012. február 6

Debian 6.0 ("squeeze")
Debian Squeeze - Toy Story Squeeze

2011. február 6 - 2013. október 20

Debian 7.0 ("wheezy")
Debian Wheezy - Toy Story Wheezy

2013. május 4 -

Debian 8.0 ("jessie")
Debian Jessie - Toy Story Jessie

2015. április 25. -
Jelenlegi stabil kiadás.

Debian 9.0 ("stretch")
Debian Stretch - Toy Story Jessie

Nincs a kiadási infó.

Egyéb linux rendszergazdai szolgáltatásaink, linux rendszergazda referencia

Linux rendszergazdai tevékenységek

Vállalkozásunk olyan 10-15 éves magas rendelkezésre állású, nagy IT rendszer kiszolgálását (nem ritkán 7x24 órás) végző linux rendszerek üzemeltetésében szerezték linux rendszergazdai tapasztatukat, amely biztosíték lehet az Ön számára is, hogy az IT rendszere, megbízhatóan üzemel, a szolgáltatásai elérhetőek.
Meghibásodás esetén a hibák a lehető legrövidebb idő alatt kerülnek javításra. A proaktív beavatkozásokkal minimálisra csökkenthető a leállás.

Debian linux rendszergazda referencia

Jelenleg is több Debian linux üzemeltetést végzünk ügyfeleinknél, de Ubuntu desktop kiszolgáló gépeket is felügyelünk. A Debian linux rendszergazda tevékenységünkben a feladatunk a linux szerverek magas rendelkezésre állásának biztosítása, a linux biztonság és a linux, illetve a rendszer elemeinek a mentésének felügyelete. Folyamatos monitorozással tudjuk biztosítani a rendszerek működését.